Номинация "Артур Кларк" (за лучшую литературную подачу технической информации)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

lavrec

Супер-Модератор
Команда форума
Номинация "Артур Кларк" (за лучшую литературную подачу технической информации)
Правила и обсуждение здесь.
 
Последнее редактирование:

tosat

Профи в Сат-ТВ
Не такий страшний чорт, як його малюють, або особливості настройки тороїдальної антен

Так називалася одноіменна стаття з журналу "Саттеліт", але тут я хочу викласти своє бачення настройки тороїда...
Придбавши тороїдальну антену, перш ніж приступити до її складання, установки та настройки потрібно уважно вивчити документацію (на рос.мові можна знайти в неті, журнали "Сателліт", номери 7-9, 2007р, №6, 2009), а також не помішає почитати відповідні форуми по цій темі - так прийшлося робити мені, поскільки з цією антеною я мав справу вперше, тож вирішив описати які ньюанси є при установці...
По-перше, потрібно її правильно зібрати, тобто не перепутати місцями верх і низ малого дзеркала (все зображено у вкладенні на 2-й сторінці)
Поскільки я встановлював антену на вертикальну стіну будинку на висоту 7 метрів, то планку з головками (10 шт) встановлював пізніше, бо їхня вага < 10 кг.
Кроштейн я використовував заводський, котрий йде в комлекті (хоча замічу, що краще його трохи переробити, а ще краще зробити свій, поскільки при вітрі антена чуть коливається).Кронштейн потрібно закріпити строго вертикально, інакше потім будете мати проблеми з настроюванням, далі навішуємо антену.
По поводу вибору супутників та розміщення головок на планці, в нашій місцевості (захід України) оптимально це 36Е – 4W, і поскільки на 36Е на HD каналах сигнал слабший, то вибираємо центральний супутник 19Е (хоча програма для розрахунків http://www.satlex.net/ru/wavefrontier_calc.html у нашій місцевості вказує центр 17,5Е), особисто я поступив так: вибрав сектор 42E-4W і прога видала центральний супутник 19Е.. Замічу ще таку річ, що більше кут до сходу ставити не потрібно, інакше головка Амоса буде вже не на планці, а хіба що на додатковому мультифіді..
Після цього розрахунку розміщуємо та закріплюємо на планці головки у відповідності до останньої колонки таблиці розрахунків (на шині тримачі головок є позначки через кожен градус).Далі закріплюємо планку тримач разом з головками на антені, підключаємо до головок кабеля через відповідний комутатор (я використовував SW101), між ним та ресивером підключив дешевенький сат. фіндер який валявся без діла вже 5 років (закинув його після того коли все точно настроїв, а виявилося що це не той супутник :))..
Коли все підключене приступаємо до настроювання, яке заключається в тому, що спочатку настроюємо середню. головку антени на центральний супутник, тобто на 19Е, після чого пробуємо "піймати" Амос, якщо не вийшло то позаду антени є відповідні болти для регулювання по горизонталі (кута місця), після того переключаєм на 36Е і уточнюємо по ньому, (так як на 36Е сигнал слабший..), далі все закріплюємо та приступаємо до кінцевої (точної) настройки..,
яка робиться за допомогою сатфіндера просто та ідеально і заключається в тому що ми не пересовуємо головки по планці як описано в журналі Сателіт, а тільки підстроюємо положення кожної головки по горизоналі добиваючись максимального рівня сигналу (мушу замітити, що пластикове кріплення, що йде в комплекті з антеною має спеціальну конструкцію, яка позволяє переміщенням головки по горизонталі міняти кут по вертикалі (тобто кут місця), (тут інженери проектувальники антени добре попрацювали..).
Також ще хочу добавити, що кінцеву (точну) настройку краще робити, коли всі кабелі підключені та прив"язані, самі розумієте чому..

На закінчення викладу декілька фоток моєї антени:








P.S. Забув описати що на антені в мене розміщені головки на такі супутники : 4.0°W, 0.8°W, 4.8°E, 9.0°E, 13.0°E, 19.2°E, 23.5°E, 31.5°E, 36.0°E, 39.0°E , рівень сигналу нормальний, так на Амосі 99% по шкалі Опена Х800, 36Е на ХД каналах 10,25дб, 39Е коло 9дб по шкалі Дріма 8000 на 23.5Е є промінь на чехів, так там рівень аж "зашкалює" - 16дб ! ..
 

Вложения

  • T90EasyGuide.zip
    325,6 KB · Просмотры: 11
Последнее редактирование:
Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху